Výroba dřevovláknitých desek PAVATEX

Background

Přečtete si 4. díl miniseriálu o dřevostavbách - Výroba dřevovláknitých desek PAVATEX

Tuhé dřevovláknité desky Pavatex se vyrábějí v novém výrobním komplexu ve východní Francii.

Historie

Historicky spadá začátek výroby stavebních izolačních desek ze dřeva rozmělněného na vlákna do 60. let minulého století. Ještě dnes se při rekonstrukcích nebo bourání objektů z tehdejší doby setkáváme na půdách s hobrou. Hobra je prvotní název pro dnešní dřevovlákno.

Počátky výroby

Počátky výroby před sedmdesáti lety byly tzv. mokrým procesem. K lepení vláken se využívaly organické sloučeniny obsažené v syrovém dřevu, a to lignin a polysacharid nazývaný hemicelulóza. Vysokou teplotou a horkou párou se obě složky aktivovaly a umožnily slepování vláken. Za podpory teploty a lisováním se vyráběly desky obvykle tloušťky 20 mm, které se na konci výrobní linky sušily. Teprve jejich slepováním se získávaly desky větších tlouštěk do maximálních 120 mm.

Současnost

Dnešní, moderní a energeticky méně náročná technologie výroby je tzv. suchým procesem. Dřevní surovina se rozdrtí na štěpky, které se vysuší. Dále se drtí na jemná vlákna. Vlákna se vhání do výrobní linky s přídavkem parafínu a syntetické pryskyřice polymočoviny. Na konci výrobní linky jede „nekonečná deska“, která má předepsanou tloušťku a objemovou hmotnost. Na závěr se řežou výrobní formáty a následně frézují spoje pero drážka. Na konci manipulátor ukládá hotové výrobky na palety a obaluje smršťovací fólií.

Uvedená technologie dovoluje vyrábět tepelně izolační výrobky v tloušťce od 30 mm do 300 mm. Tomu odpovídají objemové hmotnosti od 200 kg/m3 do 115 kg/m3. Platí úměra, čím tenčí deska, tím těžší. Finální tloušťka se vyrobí jedním výrobním krokem.

Dřevní hmota má v materiálu podíl 95%, zbývající 5% připadá na lepící a hydrofobizační složku.

Výroba je v souladu s příslušnou normou ČSN EN 13171+A1:2016 Tepelněizolační výrobky pro budovy - Průmyslově vyráběné dřevovláknité výrobky (WF) - Specifikace.

 

 

Zpět na další články